Het belang van voorlezen bij jonge kinderen

Het belang van voorlezen bij jonge kinderen

Samen een boek lezen of plaatjes bekijken is gezellig en leuk, zowel voor kinderen als voor ouders. En gelukkig zijn veel ouders het hier mee eens, want voorlezen is niet alleen leuk het is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Jonge kinderen leren namelijk heel veel van lezen. Lezen stimuleert de taalontwikkeling, prikkelt de fantasie en heeft een positieve invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling

Door veel voor te lezen komen kinderen in aanraking met nieuwe woorden. Kleine kinderen kijken naar plaatjes en door deze te benoemen leren ze hoe iets heet. Ouderen kinderen pikken moeilijke woorden op die ze nog niet eerder gehoord hebben. Vooral als ouders tijdens het voorlezen vragen of ze de betekenis van moeilijke woorden weten. Hierdoor vergroot de woordenschat van kinderen aanzienlijk.
Het voorlezen stimuleert binnen de taalontwikkeling ook het taalgevoel en het taalbegrip. Kinderen raken namelijk vertrouwd met taal door te luisteren naar een verhaal. Ze leren hoe ze woorden moeten gebruiken en hoe zinnen opgebouwd zijn.

Voorlezen stimuleert de luistervaardigheid en het concentratievermogen

Kinderen leren beter luisteren wanneer ze voorgelezen worden. Door te luisteren pikken ze het verhaal op en hoe beter ze luisteren hoe meer ze het verhaal begrijpen. Daarnaast traint voorlezen de concentratie.

Voorlezen stimuleert de fantasie

Via kinderboeken komen kinderen in aanraking met situaties die ze niet kennen. Hierdoor leren ze zich een voorstelling maken van dingen die ze in het echt nog nooit hebben gezien of meegemaakt.

Voorlezen stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling

Via boeken leren kinderen veel over de wereld om zich heen, waardoor het kind meer begrip krijgt voor die wereld. In hun jonge leven krijgen ze ook te maken met veel nieuwe indrukken en situaties; voor het eerst naar de zwemles, de dood van oma, een ziekenhuisopname , op vakantie. Voorlezen over deze onderwerpen kan veel steun bieden en een goede manier zijn om over een onderwerp in gesprek te komen. Zo leren ze ook hun eigen gevoelens te herkennen. Daarnaast leren kinderen zich in te leven in anderen via een hoofdfiguur in een boek.
Maar ook het gevoel van veiligheid wat kinderen krijgen, het plezier wat kinderen beleven en de exclusieve aandacht die kinderen krijgen tijdens het voorlezen zijn van belang voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Voorlezen stimuleert kinderen om zelf te lezen

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel voorgelezen worden zelf ook meer lezen. Ze zijn meer gemotiveerd om een boek te pakken.

Belang van voorlezen aan oudere kinderen

Voorlezen is voor ieder kind belangrijk. Het is gezellig, prikkelt de fantasie en is goed voor de (taal)ontwikkeling van het kind. Dat geldt voor jonge kinderen en zeker ook voor oudere kinderen. Veel ouders stoppen met voorlezen zodra hun kind zelf begint te lezen. Terwijl het ook dan belangrijk is om voor te blijven lezen.

Waarom is het zo belangrijk om voor te lezen?

* Omdat dat knusse en gezellige momenten oplevert.
* Omdat het gevoel voor taal daardoor spelenderwijs ontwikkeld wordt.
* Omdat de wereld van kinderen daardoor uitgebreid wordt.
* Omdat het kinderen helpt om alle nieuwe indrukken en gevoelens te verwerken.
* Omdat het de fantasie stimuleert.

.…… en wanneer kinderen iets ouder zijn:

* Omdat het de luistervaardigheid en het concentratievermogen helpt ontwikkelen.
* Omdat het stimuleert mee te denken over hoe je problemen aan kunt pakken.
* Omdat het gesprekstof biedt na het voorlezen en discussie stimuleert
* Omdat het een gunstig effect heeft op het zelf willen lezen. Het stimuleert.
* Omdat het kinderen vertrouwd maakt met allerlei soorten verhalen en verhaalpatronen.

Blijf dus voorlezen. Zelfs als je kind dat al heel goed zelf kan, kinderboeken blijven leuk!

Een deel van deze tekst komt uit het boekje De magie van het voorlezen van Wilma van der Pennen.

Het bedrijf 123opzeggen

Het bedrijf 123opzeggen

Een bedrijf?

Ja, 123opzeggen is een bedrijf dat opzeggingen verzorgt waarvoor je moet betalen. Niet ons idee! Bij ons is opzeggen natuurlijk altijd gratis. Wat 123opzeggen doet is inspelen op de gehaaste mens van deze tijd.

Je kent het wel. Je hebt een drukke dag maar vandaag moet je toch echt dat ene abonnement even snel opzeggen. Je hebt geen tijd om precies uit te zoeken hoe of wat en tikt op google de bedrijfsnaam + opzeggen in en gaat er in alle haast vanuit dat het bovenste resultaat wel het juiste zal zijn. Gegevens invullen en een klein bedrag betalen. Even vind je het vreemd, maar goed, je doet het want je wilt er vanaf zijn.

Dit is dus precies waar 123opzeggen op inspeelt. Ze gaan er vanuit dat je toch niet goed leest op welke pagina je zit. Ze gebruiken de bedrijfsnaam en soms zelfs het logo om zo over te komen als het bedrijf waar jij wilt opzeggen. Uiteraard krijgen wij de opzegging wel binnen en zullen hem ook verwerken maar we vinden het zonde dat je hiervoor moet betalen. Vandaar dat we hopen dat je eerst even deze blog leest.

Opzeggen is gratis.

Wij melden overal dat opzeggen bij ons gratis is en dat blijft het ook. Nooit zullen wij geld vragen om op te zeggen. Mocht je dus op een pagina terecht komen waarbij je moet betalen om je abonnement bij Kwebbels op te zeggen? Hoogstwaarschijnlijk zit je niet op onze website maar op die van 123opzeggen. Opzeggen bij Kwebbels Kinderboeken is heel makkelijk en kan op verschillende manieren. Je hebt bij de start van je abonnement een mail ontvangen met inloggegevens. Hiermee kun je online opzeggen. Kun je die mail niet meer vinden? Je kunt ons ook een berichtje sturen via het contactformulier, de mail of de social media kanalen.

Meivakantie tips

Meivakantie tips

Het is weer bijna zover. De meivakantie komt eraan. Gaan jullie lekker een paar dagen weg? Of vind je het leuk om in en rondom je huis lekker bezig te zijn met de kinderen? Wij hebben hier een paar leuke tips om je in de meivakantie niet te hoeven vervelen. En natuurlijk budgetproof.

Tip 1: Naar het bos

De lente doet weer zijn entree dus dat betekent lekker naar buiten! Kinderen kunnen zich uren vermaken in het bos. Lekker hutten bouwen, takken en blaadjes verzamelen om mee te knutselen thuis of tikkertje en verstoppertje spelen. Neem lekker lunchpakketjes en een laken mee zodat je ook nog is kunt picknicken in het bos. Een gegarandeerd geslaagd uitje!

Tip 2: Oud Nederlandse spelletjes spelen

Onze generatie kinderen kent de spelletjes die wij vroeger speelden vaak niet. Hoe leuk is het daarom om ze tijdens de vakantie hier kennis mee te laten maken? Schrijf ze kort op papier en ga ze een voor een af. Van stoepranden tot spijkerpoepen en buskruit. Ken jij ze nog? Een uitgebreide omschrijving van de spelletjes vind je hier:  https://go-kids.nl/eindhoven/blog/buitenspelen-rondom-huis-10-old-school-spelletjes-voor-buiten

Tip 3: Maak een moestuintje

Het ideale moment om samen met de kids een (mini) moestuin te maken. Dit kan al op je vensterbank of als je wat ruimte hebt in de tuin. Bij tuincentra kun je vaak al heel goedkoop wat zaadjes kopen van jouw favoriete groente of fruit. Of vraag bij vrienden en kennissen is naar stekjes van tomatenplanten of aardbeienplanten. Kinderen vinden het geweldig om dit te zien groeien en straks hun eigen groente en fruit te kunnen telen en eten. Tips en tricks vind je hier: https://makkelijkemoestuin.nl/kennisbank/moestuin-voor-kinderen

Tip 4: Bak een brood

Al wel eens gedaan? Ik wel, maar heel lang geleden. Want met een druk gezinsleven en werk kom ik er maar weinig aan toe. Daarom is de meivakantie een mooie gelegenheid om zelf brood te bakken. Het is niet alleen veel lekkerder, heel je huis ruikt heerlijk en de kinderen vinden het ook nog eens superleuk om te doen. Ze kunnen die dag eens een echte bakker zijn. Eerst samen op pad om de juiste boodschappen te halen. Maak er meteen een uitje van door bijvoorbeeld naar een echte (koren)molen in de buurt te gaan. Als dat niet lukt hebben ze in de supermarkt natuurlijk ook alles wat je nodig hebt voor een lekker brood. Trek een short aan en knutsel een bakkershoed en ga samen aan de slag! Kies voor een heel brood of voor kleinere broodjes. Je bent hier zo een ochtendje zoet mee en kunt ’s middags lekker lunchen met je eigen vers gemaakte brood. Op google zijn veel recepten te vinden. Hier deel ik er alvast een: https://www.leukerecepten.nl/recepten/brood-bakken-basisrecept/

Tip 5: Lezen

En dan niet te vergeten de belangrijkste tip! Blijf in de vakantie natuurlijk ook lezen en knutselen met onze boekjes. Vooral op een dag met wat minder goed weer of gewoon om even een momentje ontspanning op te zoeken.

Namens het hele team van Kwebbels Kinderboeken wens ik jullie een fijne mei vakantie!

Patty van Team Kwebbels

Je eigen voorleesritueel

Je eigen voorleesritueel

Hoe?

Lees het boek voor op een rustige plek en op een gezellig moment van de dag. Dat hoeft niet alleen voor het slapen gaan te zijn. Misschien zijn er in huis voorwerpen die passen bij het boek? Pak ze erbij!

Waarom?

Met een pop of knuffel die lijkt op één van de hoofdpersonen in het verhaal, kunt u het verhaal ‘naspelen’. Als u dat regelmatig doet, ziet een kind steeds beter hoe verhalen ‘in elkaar zitten’.